Labolatorium Chromatografii
W Laboratorium Chromatografii dzięki zastosowaniu najwyższej jakości sprzętu UHPLC-MS/MS możliwe jest oznaczanie dziesiątek substancji jednocześnie w złożonych mieszaninach. Technika ta pozwala na określenie jakościowe i ilościowe składników i zanieczyszczeń oraz weryfikację ich zawartości względem norm.
Wykonujemy analizy według gotowych metod, a także opracowujemy własne.
Możliwe jest kompleksowe badanie gleby, wody, produktów kosmetycznych i produktów spożywczych naturalnych oraz przetworzonych.
Laboratorium wykonuje badania produktów końcowych jak i substratów pozyskanych od dostawców.
Oznaczanie zafałszowań w produktach spożywczych lub surowcach – dodatek niedozwolonej substancji lub stwierdzenie braku charakterystycznego składnika danego produktu.
Rozporządzenie Komisji Europejskiej z 18 marca 2021 r.
Zgodnie z rozporządzeniem UE 2021/468 z 18 Marca 2021 roku rozszerzona została lista substancji zakazanych (załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady) do stosowania w produkcji żywności o ekstrakty aloesu zawierające aloe-emodynę, emodynę, dantron i hydroksyantracen – substancje te można oznaczyć za pomocą techniki LC-MS/MS.
Wykonujemy analizę wody i w gleby na pozostałości leków, i kosmetyków według normy EPA 1694.
- PAA (Pierwszorzędowe aminy aromatyczne)
- pestycydy
- pochodne kwasu karbaminowego
- zawartość antybiotyków
- bisfenol A
- akrylamid
- słodziki (spektrum)
- antracen
- aminokwasy
- oznaczanie lipidów
- witaminy
- mykotoksyny
- barwniki
- kofeina
- substancje konserwujące
- alkaloidy pirolizydynowe.